Islamitische uitvaart

Een Islamitische uitvaart verschilt veel van een Westerse uitvaart. Daarom heeft Herdenkingspark Westgaarde een speciaal Islamitisch grafveld.

Islamitisch begraven

Moslims geloven in wederopstanding: de dood is de overgang naar het eeuwige leven. Binnen de islam bestaan verschillende stromingen, waarvan de soennieten en de sjiieten de grootste zijn. Herdenkingspark Westgaarde in Amsterdam heeft voor beide stromingen een eigen grafveld. Moslims worden nooit gecremeerd, maar altijd begraven. Het liefst zo snel mogelijk na het overlijden op een islamitische begraafplaats.

Het graf

Voor moslims is het erg belangrijk om het graf van een overledene regelmatig te bezoeken. Vaak doen ze dat na het vrijdaggebed en op feestdagen. Voor moslims zijn graven geen plaatsen om voor de doden te bidden. Het is wel gebruikelijk om op willekeurige graven uit de Koran voor te dragen en te bidden voor de zielenrust van alle overledenen.

De islamitische begrafenis in Nederland

De overledene wordt bij voorkeur zonder kist begraven op de rechterzij met het aangezicht richting van de Ka’aba in Mekka. Is er wel een kist, dan moet dat er een zijn waarin de overledene op zijn rechterzij kan liggen. Om het mogelijk te maken dat de dode op de dag van de wederopstanding ook inderdaad overeind kan komen, moet er een ruimte boven het lichaam open blijven. Vaak wordt hiervoor een speciale constructie in het graf aangebracht. De lijkwade wordt bij hoofd en voeten losgemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat moslima’s meegaan naar de begrafenis.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden rondom een Islamitische uitvaart in Amsterdam? Stel uw vraag via onderstaand formulier of bel ons op 020 410 66 60.

 

  • * Dit is een verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Samen maken we het bespreekbaar

Laat u inspireren door alle mogelijkheden